Sidor

torsdag 25 april 2013

Mätning av luftflöde


Vill du mäta luftflödet i ditt hem? Behöver du göra en mätning av luftflödet i ditt företags fastigheter? 

Det är inte bara temperatur och luftfuktighet som avgör hur bra man trivs i ett rum, det är också viktigt att temperaturen regleras på ett bra sätt. De flesta av oss kan relatera till hur obehagligt det är att ha drag i nacken och att ha ett jämnt luftflöde höjer komforten i både små och stora rum.


Det finns olika sorters instrument som man kan använda för att göra mätningar av luftflöde. 
Med en varmtrådsgivare eller en varmkroppsgivare har man ett element som man först har värmt upp och som man sedan placerar i ett rum med turbulenta luftflöden. Det varma elementet påverkas av luftflödet och utifrån på vilket sätt det påverkas får man fram ett resultat på hur turbulent luftflödet är. 

Ett annat instrument som ofta används för att mäta luftflöden är vinghjulsgivare. I en vinghjulsgivare finns som namnet antyder ett vinghjul som roterar. Medan hjulet roterar genereras en pulssekvens som mäter hastigheten. Detta instrument är särskilt bra när du ska mäta luftflöden på platser där du vet att du antagligen har väldigt turbulenta luftflöden som till exempel vid ventilationsutrymmen och ventilationsgaller.

Det finns också små pennor, så kallade rökpennor, som snabbt kan mäta luftströmmar vid till exempel dragskåp. Pennan innehåller rökstavar och du använder röken för att mäta luftrörelse och kan genom rökens rörelse få reda på om det till exempel finns läckage i ventilationssystem.

Många av dessa instrument används främst av professionella tekniker som är utbildade för att göra mätningar av luftflöden. Att anlita professionell hjälp är oftast en bra idé eftersom du både får mer exakta resultat men också kan få hjälp att planera för hur du kan justera ditt luftflöde.

Det finns även enklare instrument som portabla anemometrar och vinghjulsanemometrar som du själv kan använda. Dessa små mätinstrument kan du dessutom alltid bära med dig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar