Sidor

torsdag 25 april 2013

Mätning av rökgas


Vill du få hjälp att mäta rökgasen i din panna hemma? 
Behöver du justera utsläppet av rökgas i din förbränningsanläggning för att möta de svenska och internationella kraven? 


Eller är du en professionell servicetekniker som letar efter en ny mätare av rökgas?

Att mäta rökgas innebär att förstå hur väl olika typer av förbränningsanläggningar fungerar. 
Under förbränning bildas det olika typer av rökgas som påverkar både oss människor och vår miljö. Kväveoxider, svaveloxider och koldioxid är några av de mest kända gaserna som påverkar vår miljö på ett negativt sätt.

I sin förbränningsanläggning vill man därför ha ett så lågt utsläpp av rökgaser som möjligt, alltså en så låg förlust av rökgas som möjligt och ett visst överskott av luft.
Vid mätningar beräknar man därför hur stor förlusten av rökgas är, förbränningens verkningsgrad samt hur stort överskott av luft man har. 

Utifrån mätningarna kan man sedan justera sin anläggning så att man får ett resultat som är så miljövänligt och ekonomiskt som möjligt.

Det finns även restriktioner från Naturvårdsverket, Sjöfartsverket och EU som man måste se till att förhålla sig till och man behöver därför kontinuerligt mäta sin rökgas så att man ser till att hålla sig inom de föreskrivna gränsvärdena.

Tidigare mätte man dessa värden främst genom sotpumpar, bimetalltermometrar och mätsatser. Men dessa metoder var både tidsödande och kostsamma och sedan de elektroniska mätarna av rökgas togs fram har man nästintill helt övergått till dessa.

De elektroniska mätarna kan på bara några minuter få fram värdet på rökgasen.
Med rökgasmätare får du snabba analyser och noggranna värden.
Det finns både avancerade mätare som passar professionella servicetekniker och installatörer samt enklare mätare som du som privatperson kan använda.

Med dessa instrument kan du mäta rökgas i allt från motorer till pannor, gasturbiner och industribrännare. Utifrån de resultat du får fram kan du sedan justera din motor eller panna så att du får bättre framtida värden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar